geplaatst op: 23-12-2018
Het zal de echte (amateur)voertballiefhebber deze week niet zijn ontgaan: FC Lienden stopt per direct met Tweede Divisievoetbal. Je zou deze mededeling van de voorzitter van de voetbalvereniging verwachten, maar niets is minder waar. De mededeling komt van “het bestuur van de Stichting Voetbal Ondersteuning FC Lienden”. Hoe verzin je het? De KNVB staat er bij en kijkt er (ongetwijfeld tandenknarsend) naar. Weer een vereniging zonder fatsoenlijke basis waar een eerste elftal met veel geld opstormt naar de top en uiteindelijk net zo snel weer in elkaar stort op moment dat de geldkraan dicht gaat. De lijst met verenigingen is zo onderhand eindeloos.
Overigens kan een eerste elftal niet zomaar ineens teruggetrokken worden uit de competitie. De “procedure” is dat je simpelweg een aantal keer niet op komt dagen voor een competitiewedstrijd waarna je door de KNVB uit de competitie wordt gezet. Een grotere afgang lijkt me als vereniging bijna niet mogelijk.
Onwillekeurig gaan de gedachten terug naar een zonnige zondagmiddag in 2006. Op het prachtig gelegen sportcomplex van CSV Apeldoorn gaat STEVO in de finale van de nacompetitie kansloos ten onder tegen Lienden dat dan al compleet bestaat uit bij elkaar gekochte hemelbestormers onder leiding van de ongediplomeerde coach Hans Kraay. Na enkele kampioenschappen en het winnen van de nacompetitie promoveren ze naar de Hoofdklasse. Op dat moment het hoogste amateurniveau in Nederland. STEVO bewandelt de omgekeerde weg en degradeert naar de eerste klasse.
Naar aanleiding van onder andere deze wedstrijd liet de toenmalige STEVO-voorzitter het volgende optekenen in de notulen van de jaarvergadering, later in dat jaar:
“Tegen FC Lienden was het vertrouwen weg. FC Lienden presenteerde zich als club die ervoor wilde gaan, de kantine was ver vooraf bezet met feestende mensen, de lawaaiproductie was enorm. STEVO moest het doen met een enkele vlagger, die de voorzitter ook nog eens wist te raken. We stonden er niet als club, niet als dorp. Dit was vooraf al het verkeerde signaal. Jammer, o zo jammer, maar begrijpelijk, want ook het vertrouwen bij supporters ebt weg als er mensen in het veld staan die afspraken niet nakomen.”
Tsja, ondergetekende was er zelf bij die middag en moet toegeven dat de sfeer bij Lienden inderdaad die middag een stuk beter was. Wat wil je ook? Een keer of 4 achter elkaar vanuit het niets kampioen worden met een vereniging die tot dan toe worstelde in de kelderklasse. Lachen toch? Wat doet het er toe dat er geen enkele jongen “uit het dorp” in het eerste staat? Als je wint, heb je vrienden!
Het kan verkeren. Maar alles is anders nu. STEVO kon na de vele jaren in de top van het amateurvoetbal altijd nog bouwen op een behoorlijke basis. STEVO 2 speelde al die jaren bovenin mee in de reserve Hoofdklasse en STEVO 3 vlak daaronder. En ook de selectie elftallen bij de jeugd draaiden prima. De landing was dan ook relatief zacht toen de financien noodgedwongen moesten worden afgebouwd, momenteel resulterend in een florissante klassering in de eerste klasse. Lienden heeft nog een zaterdag 1 dat ploetert in de 4e klasse. Een eerste zondagelftal zal er wel niet meer komen.
Het complete perscommunique van Lienden waarin een en ander wordt aangekondigd, beslaat meer dan een compleet A4’tje, waaruit ik u de volgende zinsnede niet wil onthouden, opgesteld door de beide vooraanstaande geldschieters:
“De geringe animo in de regio voor de sportieve verrichtingen van FC Lienden en het spelen op het hoogste amateurniveau van Nederland. Iets wat zich vertaalt in zowel de, sterk teruglopende, publieke belangstelling als de tegenvallende steun van bedrijfsleven”
Bovenstaande wordt opgevoerd als één van de redenen voor de beide hoofsponsoren om de financiele stekker er uit te trekken. Kan iemand dit soort notoire domoren die denken dat met geld alles te koop is nu eens voor altijd duidelijk maken dat alle amateurverenigingen in Nederland een lokale functie hebben en geen regionale? Iedereen kent de voorbeelden van amateurwedstrijden waar toeschouwers vanuit de regio of zelfs het hele land op afkomen, maar over het algemeen is er alleen vanuit de eigen gemeenschap steun voor de plaatselijke club. Als er al iets komt vanuit de regio is het afgunst.
En als het nieuwe er één keer af is, en de kampioenschappen uitblijven loopt zelfs vanuit die gemeenschap de opkomst bij thuiswedstrijden terug, om over uitwedstrijden maar helemaal niet te spreken. STEVO trekt bij thuiswedstrijden nog ongeveer 200 supporters. Elk seizoen hopen we met z’n allen op een kampioenschap. Je bent tenslotte supporter of je bent het niet. Maar we moeten vooral niet denken dat een klasse hoger de toeschouwers vanuit de omliggende kerkdorpen toestromen. Of denkt u wel dat wedstrijden tegen – pak ‘m beet – SDO of RKVV DEM meer toeschouwers trekken dan de altijd beladen potjes tegen TVC, BWO of De Zweef? Sterker nog, ik denk dat de gemiddelde STEVO-supporter nog nooit van SDO en RKVV DEM gehoord heeft.
Sponsors zijn onmisbaar voor elke vereniging en worden daarom terecht met open armen ontvangen en gekoesterd. Maar druk ze vooral op het hart dat het geld gebruikt wordt voor de hele vereniging. Een gezellige kantine en goede kleedkamers. En niet voor een paar broodvoetballers die geen enkele binding met de vereniging hebben en bij het eerste beste zuchtje tegenwind hun heil weer elders zoeken. Dat werkt alleen bij de hele grote verenigingen zoals Spakenburg, De Treffers en Ijsselmeervogels waar de achterban successen eist. Voor alle andere verenigingen blijkt dit uiteindelijk een doodlopende weg.
Oh ja: SDO komt uit Bussum en RKVV DEM uit Beverwijk. Is er voor ons dan helemaal geen streekderby meer in de Hoofdklasse? Zeker wel. Tegen MSC. Uit Meppel…….
 
Bert M.

Stand 1ste klasse E

 
Combiglas Woertman natuursteen Jeugdsponsor Fyon