Voetbalclub Stevo uit Geesteren leert verantwoord schenken

Voetbalclub Stevo uit Geesteren leert verantwoord schenken

geplaatst op: 12-12-2019

Slechts eenmaal in negen jaar als barman bij voetbalvereniging Stevo heeft Martin Döbber een gast vanwege dronkenschap uit de kantine moeten zetten en één keer heeft hij persoonlijk iemand naar huis gebracht. Toch vindt hij de training over verantwoord alcohol schenken nuttig. "Het ondersteunt wat ik al jaren verkondig." zie voor video STEVO IVA cursus

Bron: TC Tubantia, Frank Timmers 12 dec. 2019 Laatste update: 09:20 

Om alcohol te schenken moeten verenigingen gekwalificeerd barpersoneel hebben. Als er vrijwilligers achter de bar staan, moeten die de Instructie Verantwoord Alcohol schenken (IVA) hebben gehaald. Een korte online training is te volgen via NOC*NSF en meteen met een examen af te ronden.

Dat kan aantrekkelijker en beter, dachten ze bij Grolsch. In het belang van verantwoord alcoholgebruik, waarover brouwers en overheid afspraken hebben vastgelegd in het Nationaal Preventie Akkoord, ontwikkelde de Enschedse brouwer samen met Bierbewustzijn.nl een training, te geven door professionals aan sport- en studentenverenigingen.

De aftrap daarvan was gisteravond in Geesteren, bij voetbalclub Stevo, waar twintig barvrijwilligers en bestuursleden het IVA-certificaat haalden. De beheerder van de bar, Martin Döbber, was een van hen. Hij stuurt de vrijwilligers aan en vertelt al jaren dat de club zich op dit vlak aan de wet wil houden. Er wordt niet geschonken aan spelers onder de achttien, noch aan mensen die al te veel op hebben. Zelf drinkt hij niet.

Eigenlijk toezichthouder

"We houden ons aan de wet, maar we willen niet roomser zijn dan de paus” Voorzitter Eddy Droste, Stevo

Voorzitter Eddy Droste constateerde dat de vrijwilliger die achter de bar staat eigenlijk een toezichthouder is die een verantwoordelijke functie heeft. Vervult hij die niet goed, dan dreigt een boete voor de vrijwilliger en de club. Droste constateert dat de club na de school steeds meer een plek is geworden waar wordt opgevoed.

Hij vertelde dat alle vrijwilligers die achter de bar staan al zijn opgeleid om op verantwoord gebruik toe te zien. De training was meer ter opfrissing. Stevo kende enige jaren geleden een drooglegging op de zaterdag - de dag waarop de jeugd voetbalt - maar daaraan is onder druk van leden een einde aan gekomen. "We houden ons aan de wet, maar we willen niet roomser zijn dan de paus", zei hij.

Bierdeskundige Ivo Thijssen van Bierbewustzijn.nl uit Nijmegen begon de cursus met een kleine quiz waar/onwaar waarbij de barvrijwilligers een rood of een wit lampje moesten laten schijnen. Het leverde onder meer de volgende kennis op: eten heeft geen invloed op de afbraak van alcohol - die duurt 1,5 uur per glas -, mannen kunnen over het algemeen beter tegen alcohol dan vrouwen, als je verkoopt aan personen onder de 18 ben je strafbaar - zowel als club als persoon -, alcohol schenken aan iemand die dronken is, is strafbaar en het is toegestaan om een drankje onder de 0,2 procent alcohol aan jongeren te verkopen.

'Hij bleek 17 te zijn'

Veel aandacht was er voor de vraag hoe je als vrijwilliger 'nee' verkoopt zonder ruzie te krijgen. Daan Kottink (20) een student uit Geesteren die al drie jaar bijverdient achter de bar in zaal/café Kottink (geen familie) vertelde dat hij afgelopen weekend een jongen met zowel een 18+ als een 18- bandje bier heeft geweigerd. Hij vond het niet vervelend om flink door te moeten vragen voordat de jongen zijn ID-kaart liet zien en hij 17 bleek. "Je moet als barmedewerker er een beetje boven staan. Je voert uit wat het bedrijf wil. Omdat ik veel mensen ken, kan ik vaak gewoon zeggen: 'Stop er toch mee'. En dan helpen diens vrienden wel verder. Ik heb nog nooit iemand hoeven verwijderen", zei hij.

Stand 1ste klasse H

 
Combiglas Woertman natuursteen Jeugdsponsor Fyon