Actuele ontwikkeling mbt het digitale wedstrijdformulier

Actuele ontwikkeling mbt het digitale wedstrijdformulier

geplaatst op: 05-08-2014

Aan de hand van een aantal vragen en antwoorden informeert de KNVB over de actuele ontwikkelingen met betrekking tot het digitaal wedstrijdformulier (DWF). In het voorjaar van 2014 heeft de uitrol in de categorie B plaatsgevonden en daarmee is het papieren formulier verleden tijd in het veldvoetbal.

Welke categorieën maken vanaf seizoen 2014/’15 gebruik van het DWF?
Alle categorieën veldvoetbal maken gebruik van het DWF, zowel in de competitie als in de beker. Ten opzichte van vorig seizoen zijn hier nu ook de G-voetbalteams bijgekomen.

In het zaalvoetbal is het DWF in gebruik in de Eredivisie mannen en vrouwen en in de Eerste Divisie mannen. Dit seizoen komen de Topklasse mannen en de jongens Topklasse A1 in district West I erbij.

Wat moet ik doen ter voorbereiding op het gebruik?
Om het invoerwerk op de wedstrijddag snel te laten verlopen, is het belangrijk dat je de bondsteams zo volledig mogelijk van te voren vult met de juiste teamspelers. Je kunt in hoofdstuk 4 van de handleiding lezen hoe dit in zijn werk gaat.

Uiteraard is het ook nodig de gebruikers van Sportlink Club de juiste autorisaties toe te kennen. Met de rol Wedstrijdzaken is het (onder andere) mogelijk bondsteams te beheren. Met de rol DWF kan het DWF worden ingevuld. Je kunt dus rollen scheiden, maar ook combineren door een gebruiker beide rollen te geven. Dit is nieuw ten opzichte van vorig seizoen. De rol Wedstrijdzaken is niet voldoende om het DWF te mogen invullen.

Klik hier voor meer informatie over de autorisatiemogelijkheden in Sportlink Club. Wat ook nieuw is, is dat er in alle modules nu mogelijkheden zijn om gebruikers apart te autoriseren voor 'raadplegen' of 'muteren'. Klik hier voor meer informatie over de autorisatiemogelijkheden in Sportlink Club.

Zijn er wijzigingen doorgevoerd in het DWF?
Jazeker! Als gevolg van doorgevoerde veranderingen met betrekking tot het registreren en afhandelen van tuchtzaken zijn de volgende zaken aangepast in het DWF:

• Invoeren gele kaart (A-categorie): standaard krijgt deze de strafcode 1, de enige overgebleven strafcode bij een gele kaart.
• Invoeren rode kaart: de scheidsrechter krijgt de mogelijkheid te kiezen uit een vereenvoudigde set van zeven strafcodes. De speler (of teamofficial), die de rode kaart heeft gekregen, krijgt de mogelijkheid zijn juiste e-mailadres in te voeren ten behoeve van de digitale correspondentie over de tuchtzaak.
• Invullen vragenlijst rode kaart: de verenigingsscheidsrechter vult na het invullen en versturen van het DWF IN Sportlink Club een vragenlijst in met aanvullende informatie over de toedracht van de overtreding(en). Een bondsscheidsrechter gaat dit vanaf dit seizoen doen via het Official Portal. Deze vragenlijsten komen in de plaats van het formulier ‘Verklaring van de scheidsrechter’.

De KNVB informeert binnenkort verder over de grote wijzigingen in de verwerking van tuchtzaken.

Wat moet ik doen als het door storingen niet lukt het DWF in te vullen?
Voor noodgevallen als gevolg van bijvoorbeeld internet- en computerstoringen bij Sportlink of bij de vereniging, is er digitaal een noodformulier beschikbaar. Dit formulier is een PDF-bestand, dat digitaal is in te vullen met Adobe Reader en vervolgens kan worden gemaild naar de KNVB*. Ook is het mogelijk het formulier te printen, in te vullen en per post te versturen. Als je nu nog in bezit bent van papieren formulieren, kun je deze ook gebruiken in noodgevallen.

Deze werkwijze geldt ook voor de zaalvoetbalcompetities (Ere- en eerste divisie, topklasse), die werken met het DWF. Het bestand is ook beschikbaar op KNVB.nl en in de Online Bibliotheek. Wij adviseren je echter het bestand ook zelf op te slaan (digitaal en geprint) zodat het altijd beschikbaar is bij bijvoorbeeld technische problemen.

Controleert het DWF op het lidmaatschap van de assistent-scheidsrechter?
Bij het invullen van het DWF is het niet meer in alle gevallen verplicht ook de gegevens van de assistent-scheidsrechters in te voeren. Voor jeugdwedstrijden in categorie B geldt sinds eind maart 2014 een uitzondering. Omdat de rol van assistent-scheidsrechter bij deze wedstrijden vaak wordt uitgevoerd door goedwillende ouders, mag het invoeren van deze gegevens bij het totale jeugdvoetbal (A-junioren tot en met D-pupillen) in categorie B achterwege blijven.

Voor de overige categorieën blijft het invullen van de assistent-scheidsrechters op het DWF wel verplicht en wordt dit ook gecontroleerd. Geen controle dus bij te spelen jeugdwedstrijden in categorie B.

Waar kan ik terecht voor online informatie en support?

• Voor de gebruikershandleiding en klikmodellen kun je hier klikken.
• In het Sportlink Supportcenter staan alle KNVB handleidingen gebundeld. Ook zijn de handleidingen te vinden via de Online Bibliotheek.
• De pagina Serviceberichten van Sportlink Services geeft inzicht in de actuele status van de beschikbaarheid van de verschillende systemen, waaronder Sportlink Club.
• Met ingang van begin augustus lanceert Sportlink Services een vernieuwde website: www.sportlink.nl. Een nieuw fris uiterlijk met korte en krachtige informatie. Op de nieuwe website vind je een aparte pagina speciaal voor voetbalverenigingen. Je leest er alles over de voordelen voor je vereniging, prijsacties, support en nog veel meer.
• Start je Sportlink Club regelmatig op via de website van Sportlink? Op de nieuwe website is het mogelijk Sportlink Club direct op te starten vanaf de homepage. Rechts bovenin zie je de knop Start Sportlink Club, waarna je kunt klikken op het KNVB-logo.

* Bij vragen, stuur een email naar AV.Digitaal@knvb.nl

 

Stand 1ste klasse H

 
Combiglas Woertman natuursteen Jeugdsponsor Fyon